Početna 5 Tehnologija 5 Vrećice

Vrećice

Vrećice

Plastične vrećice vizualno onečišćuju okoliš, ali ne zagađuju zemlju, vodu niti zrak.

Vrećice s flksibilnom ručkom

Plastične vrećice vizualno onečišćuju okoliš, ali ne zagađuju zemlju, vodu niti zrak.

Plastične vrećice vizualno onečišćuju okoliš, ali ne zagađuju zemlju, vodu niti zrak. Odbačene u okoliš postaju izložene na sunčevoj svjetlosti koja ih razgrađuju na ugljik i vodu ovisno o intenzitetu izloženosti UV zraka koje su dio normalne sunčeve svjetlosti. Za razgradnju plastične vrećice kao i kod folija za poljoprivredu i ostalih predmeta napravljenih od polietilenkog filma koje su izložene sunčevoj svjetlosti stoga je potrebno desetak godina, dok se praktična upotrebljivost predmeta napravljenog od polietilenskog filma koji je bio pod utjecajem Sunca broji u mjesecima. Tvrdnje o 1000 godina razgradnje plastične vrećice bez obzira na uvjete je netočna i sve se manje spominju. Vrećice zatrpane u smeću mogu izdržati i nekoliko stotina godina.

 

Plastične vrećice proizvode se od materijala polietilena kojega tvore ugljik i vodik – osnovne kemijske sastojke, koji nisu štetni za okoliš. Polietilen je inertna tvar koja ne zagađuje vodu niti zrak. Korištene plastične vrećice kao i drugi plastični otpad može se reciklirati te kao takav ponovno upotrijebiti u drugim plastičnim proizvodima. Cijena reciklata dobivenog od polietilenskog otpada blizu je polovice cijene originalne sirovine. PVC (polivinilklorid) se ne upotrebljava u proizvodnji vrećica za nošenje niti ne spada u istu grupu materijala kao polietilen. PVC vrećice se koriste u farmaceutskoj industiji za infuziju, krv i slično. Uz to PVC nije radioaktivan materijal kako se negdje proziva.

 

Plastične vrećice mogu zadovoljavati uvjete biorazgradnje po određenim normama. Takve vrećice se dobivaju proizvodnjom od poljoprivrednih kultura kao što je kukuruz (biorazgradive prisustvom topline, vlage i bakterije) ili dodavanjem aditiva (biorazgradnja u prisustvo kisika) u polietilen. Dodavanje aditiva novim je zakonima zabranjeno na razini EU.

MURAPLAST ne nudi plastične biorazgradive vrećice već duži niz godina jer smatramo da vrećica ne bi smjela završiti u prirodi.

Plastične vrećice na tržištu u današnje vrijeme obično sadrže veliki udio recikliranog sadržaja. Reciklirani sadržaj tj. otpadni polietilen koji je recikliran može biti industrijskog porijekla (PIR) ili od ambalaže koja je upotrijebljena (PCR). Europski zakoni za sada ne rade razliku između porijekla otpada no određene ekološke oznake inzistiraju samo na PCR (post consumer) vrsti otpada.

U novije vrijeme prisutan je veliki trend zamjena plastičnih vrećica papirnatim vrećicama.

 

ZAKONSKA REGULATIVA U HRVATSKOJ

Od 1.1.2022. Zakonom o gospodarenju otpadom jednokratne plastične vrećice za nošenje zabranjene su u Hrvatskoj.

Tekst Ministarstva gospodarstva koji više objašnjava nalazi se na ovom linku.

Konkretno vrećice za nošenje ispod 50 mikrona (0,050 mm) zabranjene su za korištenje.  

Plastične vrećice za nošenje debljine 50 i više se smatraju višekratne vrećice i dozvoljene su za korištenje.

Izuzetak su vrećice za nošenje ispod 15 mikrona (0,015 mm) koje se koriste isključivo zbog higijenskih razloga ili koje služe kao primarna ambalaža za rasutu hranu. Primjer su dozvoljene HDPE vrećice za voće i povrće, riba iz ribarnice, no vrećice ispod 15 mikrona neće se smjeti koristiti u apoteci, knjižari i drugim mjestima gdje se ne prodaje hrana.

Zakon se odnosi isključivo na vrećice za nošenje stoga vrećice koje nisu za nošenje kao što su kurirske vrećice, vrećice za krv i druge vrećice nisu zabranjene bez obzira na debljinu.

Stara zaliha vrećica ispod 50 mikrona može se iskoristiti i nakon 1.1.2022.

Biorazgradive vrećice za nošenje ispod 50 mikrona su također zabranjene. Izuzetak su opet ispod 15 mikrona za rasutu hranu.

Oksorazgradive vrećice su zabranjene kompletno. U biti oko aditiv je zabranjen na razini EU.

Papirnate vrećice za nošenje nisu zabranjene i slobodno se koriste bez obzira na debljinu. Isto vrijedi i za druge materijale osim plastike.

Papirnate vrećice s plastičnim slojem (coated paper) smatraju se plastičnim vrećicama te su zabranjene ako su debljine ispod 50 mikrona (realno takve vrećice su deblje od 50 mikrona).

Plastične vrećice za nošenje debljine točno 50 mikrona trebale bi biti dozvoljene s obzirom da Zakon definira debljinu ispod 50 (lagane plastične vrećice za nošenje su plastične vrećice za nošenje s debljinom stijenke manjom od 50 mikrometara). Tolerancija linije za proizvodnju polietilenskog filma koji se koristi za vrećice može biti do 10 % te osobno nemam odgovor kako će inspekcije provjeravati ovu stavku zakona. Realno vrlo je lako prepoznati višekratnu plastičnu vrećicu od jednokratne vrećice bez mjerenja debljine stijenke.

Zabrana jednokratnih vrećica na razini EU ne postoji, ali je Direktiva o jednokratnim plastičnim proizvodima omogućila ovakvu zabranu u pojedinim zemljama članicama. Neke članice su se također odlučile na zabranu jednokratnih vrećica.