Početna 5 Tehnologija 5 Savjeti za flexo tisak

Savjeti za flexo tisak

Savjeti za flexo tisak

Savjeti dizajnerima vezano za fleksotisak

Savjeti za flexo tisak

Savjeti dizajnerima vezano za fleksotisak

Cilj ovog teksta je dizajnerima približiti problematiku vezanu uz fleksotisak kako bi zamišljeni dizajn bio što vjernije otisnut, te da finalni proizvod bude realiziran prema početnoj ideji.

Format slika:

Slike koje se upotrebljavaju bilo da su u TIFF, JPEG, PSD ili drugom formatu moraju biti određene minimalne rezolucije, a preporuka je da budu 300 dpi. Veća rezolucija (npr. 400 dpi) nema smisla jer se detalji na takvoj slici ne mogu odštampati i takve slike zauzimaju previše prostora.
Također se mora uzeti u obzir da slike budu u CMYK prostoru boja u kojem će se i tiskati, a ne u RGB-u jer se prilikom pretvaranja gubi dio prostora boja koji se vidi na ekranu, a taj dio može biti važan za kupca.

Format vektora i tekstova:

Vektore i tekst nikad ne rasterizirati, osim ako se to ne radi radi nekakvog efekta. Ukoliko je u pitanju samo CMYK i neki tekst ili logo koji bi po vama trebao ići u CMYK-u isto NE rasterizirati jer se možda tekst mora izvući i izraditi kao posebna boja. U tom slučaju ljudi koji rade pripremu moraju ručno vaditi tekst, vektorizirati taj dio, pretvarati ga u drugu boju, te stavljati traping (hrv. napust). Traping (napust) boje na boju koji se stavlja je minimalno 0.1 mm. Tehnika fleksotiska ponekad ne dozvoljava da se obična slika sa tekstom odštampa u CMYK-u kao kod offseta. Uz to ne zaboraviti dodati korišteni font ili alternativno pretvoriti tekst u vektor (funkcija Create outlines u Illustratoru). Minimalni otisnuti tekst obično je vrlo mali 6, 5 ili čak 4 pt (ovisno o boji), dok se za inverzan tekst preporuča do 8 pt boldano (za npr. zlatne, metalik boje) do 6 ili 5 pt za bijeli tekst na crnoj uz fini nanos boje.
Ukoliko se radi s vektorima preporuka je da se koristi i pošalje Illustrator datoteka te se nikako ne preporuča ostavljati vektore u Photoshop-u. Uvijek je dobro staviti JPEG ili PDF datoteku da se vidi kako je priprema zamišljena.

Sjene, minimumi, maksimumi

U fleksotisku se javlja prirast točke koji rezultira neravnomjernim skokom (vidi primjer). 1% na monitoru može otići do čak 20% u tisku pogotovo ako se koriste fleke (100% boje bez rastera) zajedno s gradijentom. To je ujedno i razlog zašto se gradijent (gradient, verlauf) odvajaju od fleka (100% boje bez rastera). Skok (tonal jump) se često javlja i kod CMYK slika kod naglog kontrasta najčešće crne ili cyan boje te ga je određenim tehnikama može ublažiti (npr. izbjegavanjem 0 % CMYK boja, blaži kontrasti i slično). Uz probleme minimuma javljaju se i zapunjavanje boja npr. 90% boje ide u 100%. To se može izbjegavati korištenjem blažih kontrasta i izbjegavanjem korištenja tonskih vrijednosti preko 95%.

Broj boja

Kod pripreme dizajna je potrebno poštovati maksimalni mogući broj boja koji se može otisnuti na stroju. Ukoliko je tiskarski uređaj ograničen na 8 boja, dizajn koji dođe s definiranih 14 Pantone boja (primjer iz prakse) ne može se tako odštampati. Uz to treba voditi računa da ukoliko se tiska na proziran film ili foliju da će minimalno jedna boja biti iskorištena kao bijela podloga. Ukoliko se tiska ambalaža vjerojatno će postojati crni kod, marker koji se mora posebno odvojiti od CMYK slike. Puni ton i gradijent će se također odvojiti kao i korištenje 2 gradijenta iste boje koji idu u različitim stranama. Tekst kao i ilustracije se isto obično izdvajaju van kao posebne boje jer one otisnute u CMYK ne bi došle do izražaja (radi malog nanosa boje u CMYK-u naspram velikog nanosa spotnih boja ). Treba i obavezno definirati koje su to posebne boje i to definirati kao Pantone, HKS, Lab…, ali nikako ne kao posebna boja u CMYK-u.
Razlog tome je da CMYK ima mali (čitaj fini) nanos boja. Ukoliko se tiska s Pantone ili drugim sličnim bojama i trebaju se dobiti detalji, gradijent i slično koristi se mali nanos boja. Ukoliko je to tekst, logo ili ilustracija u jednoj boji koja se želi istaknuti koristi se jači nanos boje.
Uz to mora se uzeti u obzir da veći broj boja obično znači veći trošak izrade klišeja i tiska.

Zaključak

Fleksotisak određuju: priprema, klišej (tvrdoća i linijatura), ljepilo za klišeje (tvrdoća), anilox valjci (volumen, linijatura), boje (viskozitet, gustoća), te sam tiskarski uređaj (centralni cilindar, pritisci, automatski viskozitet…) i ostale varijable.