Početna 5 Tehnologija 5 Ekologija

Ekologija

Ekologija

LDPE film (polietilenski film niske gustoće)

Ekologija

LDPE film (polietilenski film niske gustoće)

Polietilenski film je široko zastupljen, naročito u različitoj ambalaži. Izrađen je od polietilena, koji je sintetski polimerni materijal kojega tvore ugljik i vodik.

Često se polietilensku vrećicu za široku potrošnju poput prozirne i sjajne vrećica za pakiranje smrznute hrane, vrećice za trgovinu i sl. pogrešno naziva “najlon” vrećica, ili pak također pogrešno PVC vrećica. To je zato što su “najlon” koji pripada grupi poliamida (elastomer) i PVC – polivinilklorid (plastomer) prvi sintetski materijali koji su ušli u našu svakodnevicu.

Danas je polietilenski film velikim dijelom zamijenio karton i druge materijale u dijelu tzv. skupne ambalaže, zahvaljujući toplinski stezljivom polietilenskom filmu.

Čak i vrlo zahtjevna ambalaža za pakiranje mirišljave mljevene kave sastoji se dijelom i od polietilenskog filma zalijepljenog na aluminijsku foliju, osiguravajući jednostavno zatvaranje pakovine toplinskim zavarivanjem.

Navedeni, kao i mnogi drugi proizvodi koji su načinjeni u potpunosti ili dijelom od polietilenskog filma nemaju štetnog utjecaja na okoliš uz uvjet da s njima postupamo prema Zakonu o otpadu i Zakonu o ambalaži, pazeći da ih nakon uporabe pravilno sortiramo među plastični otpad.

Ekološke aspekte polietelenskih vrećica i nešto detaljnije o toj temi pogledajte ovdje.

BROJNE PREDNOSTI

Polietilenski filmovi sami ili u kombinaciji s drugim materijalima omogućuju danas izradu najmodernije, najsigurnije i najkvalitetnije ambalaža za potrebe industrije lijekova, prehrambene industrije, u građevinarstvu i ostalim industrijskim granama. Zbog svoje male gustoće, odličnih fizičko mehaničkih i kemijskih svojstava, te odnosa cijene i kvalitete, potisnuli su u potpunosti ili djelomično mnogobrojne materijale, kao što je papir, karton, metal i staklo.

RECIKLIRANJE

Najveća prednost polietilena je njegova mogućnost ponovnog iskorištavanja.

GORIVOST

Potpunim sagorijevanjem polietilena uz prisutnost kisika nastaju samo ugljični dioksid (CO2) i voda (H2O), osnovni kemijski spojevi prirodnog okoliša.

BIORAZGRADLJIVOST

Tipičan polietilenski film nije biorazgradiv. Umjesto polietilena mogu se koristiti druge sirovine, čime takav film dobiva status biorazgradljivosti. Polietilen na UV zrakama (Suncu) degenerira, te se tako razgrađuje.

ALTERNATIVA

Ako se ne slažete s gornjim tekstom ili ako želiti prirodniji izgled ambalaže ili vrećice u mogućnosti smo Vam ponuditi i papirnatu ambalažu i vrećice napravljene od papira.